Lang achter elkaar zitten is ongezonder dan u denkt

Van lang achter elkaar zitten kunt u letterlijk ziek worden. Ik hoor het u denken: ‘Echt? En hoe komt dat dan?’ Lees dan vooral verder en ontdek hoe dat komt. En tot welke andere klachten langdurig zitten kunnen leiden.
Man en vrouw dansen

Waarom lang achter elkaar zitten ongezond is

Hidde van der Ploeg is professor en onderzoeker aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij onderzocht jarenlang de gevolgen van ons zitgedrag. Zo blijkt uit zijn onderzoek dat veel zitten de kans vergroot op hart- en vaatziekten en Diabetes type 2.

Het grote verschil tussen zitten en staan, is het gebruiken (of juist niet gebruiken) van de grootste spieren in ons lichaam: de grote beenspieren. ‘Als je je beenspieren niet gebruikt, wordt het suiker en vet in je bloed minder goed opgenomen in je cellen. En dat is niet goed voor je stofwisseling en je gezondheid. Het is verstandig om een goede balans te vinden tussen zitten, staan en bewegen door de dag heen.’

Kans op eerder overlijden?

Verder blijkt uit zijn onderzoek dat mensen die tussen de 8 en 11 uur per dag zitten 15% meer kans hebben om eerder te overlijden. Dit in vergelijking met mensen die minder dan 4 uur per dag zitten. En mensen die meer dan 11 uur per dag zitten, hebben zelfs een 40% hogere kans.

De feiten uit het onderzoek van Hidde van der Ploeg zijn best schokkend. Maar gelukkig kunt u met vaker opstaan klachten voorkomen. Bekijk het interview in EenVandaag met Hidde van der Ploeg.

Andere veelvoorkomende klachten door lang achter elkaar zitten

Mensen die veel zitten, hebben hierdoor vaak klachten. Herkent u onderstaande klachten bij uzelf? Ga er dan mee aan de slag. Ook hier is de oplossing even eenvoudig als doeltreffend.

Rugpijn is één van de meest gehoorde klachten

Vaak komt dit door een slechte zithouding. Een gezonde wervelkolom heeft beweging nodig. De zachte schijven tussen de wervels kunnen dan uitzetten en samentrekken. Bloed en voedingsstoffen worden dan goed opgenomen. En dat gebeurt dus als u wat vaker opstaat en u even uitrekt.

Moeite met helder denken

Zit u lang achter elkaar? Dan is de toevoer van bloed en zuurstof naar uw hersenen trager. Hierdoor kunt u minder helder denken en is concentreren moeilijker. Sta op en loop een rondje. Zo bevordert u de toevoer van bloed en zuurstof naar uw hersenen. En wordt u weer scherper.

Vermoeidheid

Van lang achter elkaar zitten, wordt u moe. Zo simpel is het. Dit betekent dat uw hersenen in slaapstand gaan en dat voelt als moe zijn. Af en toe even opstaan, houdt uw energielevel juist op peil.

Pijnlijke benen

Als u te lang zit, kunt u gezwollen benen, dikke enkels, spataderen of bloedstolsels krijgen. Zit u meer dan 8 uur op een dag? Dan kan dat zelfs een negatief effect hebben op de sterkte van uw botten. Zet een timer om elk half uur of uur op te staan om uw benen te strekken.