Geneesmiddelenbeleid

Er zijn meestal meerdere fabrikanten die een geneesmiddel maken met dezelfde werkzame stof, in dezelfde hoeveelheid en met precies dezelfde werking. De dosering en de manier van innemen is ook hetzelfde. Alleen de prijzen en de verpakkingen verschillen van elkaar.

Onze afspraken met uw apotheek

Uw apotheek geeft u in basis een merkloze variant mee van het geneesmiddel dat u nodig heeft. Hierover hebben we afspraken gemaakt met uw apotheek. Uw apotheek kan kiezen voor een IDEA-overeenkomst of een overeenkomst met preferentiebeleid (voorkeursbeleid).

Bij een IDEA-overeenkomst kiest de apotheek het voordeligste geneesmiddel

De meeste apothekers kiezen voor een IDEA-overeenkomst.

  • Apothekers met een IDEA-overeenkomst mogen bij de meeste geneesmiddelen zelf kiezen van welke fabrikant zij die afnemen.
  • Alleen voor enkele geneesmiddelen hebben wij zelf een voorkeursfabrikant aangewezen en krijgt u uw geneesmiddel mee van de fabrikant die wij hebben gekozen.

De middelen waarvoor dit geldt en wie de voorkeursfabrikant is, vindt u op onze lijst met preferente geneesmiddelen (pdf). Apotheken met een IDEA-overeenkomst vindt u met de Zorgzoeker. Als de apotheek een IDEA-contract heeft, dan staat dit erbij.

Bij een preferentie overeenkomst bepalen wij de fabrikant

Bij apotheken met een preferentie overeenkomst krijgt u uw geneesmiddel mee van de fabrikant die wij hebben gekozen. Deze voorkeursfabrikanten vindt u op onze lijst met preferente geneesmiddelen 2022 (pdf). In het overzicht ziet u de naam van de werkzame stof, de dosering en de fabrikant. Als een medicijn van een voorkeursfabrikant niet leverbaar is, dan krijgt u het middel uiteraard van een andere fabrikant afgeleverd. Uw apotheker kan u hierover goed adviseren.

Als uw apotheek geen contract met ons heeft

Er zijn maar enkele apotheken in Nederland die geen overeenkomst met ons hebben. De apotheker mag in basis elk merk kiezen. Maar u krijgt alleen een vergoeding voor de middelen van de voorkeursfabrikanten op onze lijst met preferente geneesmiddelen 2022 (pdf). Let dus goed op of uw geneesmiddel op deze lijst staat en of u dat van de voorkeursleverancier krijgt afgeleverd. Bij niet- gecontracteerde apotheken moet u alle geneesmiddelen eerst zelf voorschieten.

Uitzondering bij medische noodzaak

Het kan zijn dat u liever een geneesmiddel van een andere fabrikant gebruikt dan u van de apotheek krijgt. U betaalt het geneesmiddel dan zelf, tenzij er een medische noodzaak is voor een bepaalde fabrikant. Een medische noodzaak betekent in dit verband dat uw arts alleen een bepaald merk geneesmiddel veilig vindt voor uw behandeling. Dit kan alleen het geval zijn bij medicijnen die u al eerder heeft gebruikt. Uw arts schrijft dit op het recept. De apotheker toetst vervolgens of de medische noodzakelijkheid terecht is. Uitsluitend als uw apotheker akkoord is met de medische noodzaak, dan krijgt u dit (duurdere) merk vergoed.

Onze afspraken leveren u voordeel op

Omdat wij afspraken maken met uw apotheek en met fabrikanten, besparen wij op de kosten van geneesmiddelen. Dit voordeel ziet u terug in uw portemonnee:

  • Uw verzekeringspremie blijft zo laag mogelijk
  • U betaalt de laagste prijs voor geneesmiddelen waarvoor een alternatief bestaat
  • U betaalt minder eigen risico

Ook interessant