Krijg ik verloskundige zorg, bevalling en kraamzorg in het buitenland vergoed?

U bent zwanger. Gefeliciteerd! Best wel spannend en ook emotioneel op zijn tijd. U denkt erover om in het buitenland te bevallen. Dan wilt u natuurlijk ook weten of u verloskundige zorg, bevalling en kraamzorg in het buitenland vergoed krijgt. Weten waar u aan toe bent is wel zo fijn. Zo kunt u met een gerust gevoel bevallen in het buitenland.

U krijgt een vergoeding voor geboortezorg volgens de Nederlandse tarieven en de Nederlandse zorg

In het buitenland is de zorg bij zwangerschap en bevalling misschien anders geregeld. Niet de gewoonten van dat land gelden bij het vaststellen van de vergoeding. Wij kijken naar wat in Nederland gebruikelijk is. U krijgt een vergoeding volgens de tarieven niet-gecontracteerde zorg.

Voor zorg in het buitenland gelden dezelfde regels als in Nederland

De zorg moet ook in Nederland verzekerd zijn. Net als in Nederland betaalt u ook eigen risico. En u betaalt soms een eigen bijdrage. Zijn de kosten in het buitenland hoger dan in Nederland? Dan betaalt u deze extra kosten zelf. U krijgt hiervan een rekening van het buitenlandse zorgverlener.

U krijgt de NIPT in het buitenland alleen vergoed als:

  • de zorginstelling in dat land wettelijk erkend is voor het uitvoeren van de NIPT
  • u een medische indicatie heeft
  • u een verwijzing van uw (huis)arts heeft met daarin de medische indicatie voor de NIPT.

U krijgt een vergoeding volgens de tarieven niet-gecontracteerde zorg.

Een bevalling in het ziekenhuis in het buitenland

In het buitenland is het vaak gebruikelijk om in een ziekenhuis te bevallen. Bij Zilveren Kruis zijn er 2 verschillende vergoedingen voor het bevallen in het ziekenhuis. Dit zijn:

  • Bevallen in het ziekenhuis zonder medische reden

    U krijgt een vergoeding volgens de voorwaarden bevallen in het ziekenhuis op eigen verzoek en verloskunde.

  • Bevallen in het ziekenhuis met een medische reden

    De hoogte van de vergoeding hangt af van de medische reden. U krijgt een vergoeding volgens het Nederland tarief. Wilt u weten hoe hoog de vergoeding is? Bel dan met onze buitenland afdeling Competence Center Buitenland (CCB) op 071 364 04 50. Zij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur

Heeft u medische zorg nodig door complicaties?

Heeft u tijdens uw zwangerschap complicaties? Of heeft u complicaties na uw bevalling? Bel dan direct Zilveren Kruis Alarmcentrale door Eurocross: +31 71 364 12 22. Zij staan 24 uur per dag, 7 dagen in de week klaar om u te helpen.

In het buitenland met spoed naar een arts of ziekenhuis moeten, is al vervelend genoeg. Dan wilt u zich liever niet ook nog eens bezighouden met al het geregel. De Zilveren Kruis Alarmcentrale door Eurocross neemt deze zorgen voor u uit handen.

Bij spoedeisende zorg in het buitenland heeft u met een aanvullende verzekering recht op een volledige vergoeding. Lees hier meer over in de voorwaarden en vergoedingen spoedeisende zorg buitenland.

Hoe declareert u de nota's?

Uw buitenlandse nota’s declareert u eenvoudig digitaal via de Zilveren Kruis App of Mijn Zilveren Kruis. Of u stuurt de nota’s naar ons toe via de post. Ontdek wat voor u het makkelijkst is.

Meer informatie over declareren