Alleen thuis herstellen van een zware operatie. Hoe dan…?

Toen de alleenstaande Anne-Marie (58) hoorde dat ze een kunstheup nodig had, begon ze meteen te piekeren over de tijd na de ingreep. “Niet bukken, geen bedden opmaken, met moeite je broek aankrijgen. Iemand moest me thuis komen helpen.”
Hand om rolstoelwiel

“De laatste jaren had ik steeds vaker, als ik een avondje had gestaan tijdens een koorrepetitie, enorme last van mijn heup. Ik deed er lang over om naar de dokter te gaan, maar uiteindelijk kon ik er niet onderuit. Natuurlijk stuurde hij me door naar het ziekenhuis en inderdaad… wat ik vermoedde, klopte. Ik had een versleten heup en moest een kunstheup.

Een lang herstel

Direct maakte ik me grote zorgen. Niet zozeer om de operatie, ik geloofde best dat dat allemaal goed zou komen, maar veel meer om de herstelperiode. Ik had al snel uitgezocht dat je na een dag of drie weer thuiskomt uit het ziekenhuis, maar dat je dan heel voorzichtig moet doen. Dat je niet mag hurken, moeite hebt met aankleden en traplopen, dat je wc en je bed verhoogd moeten worden en dat je absoluut geen bedden mag opmaken of stofzuigen. En dat voor zeker een maand.

Wie kan ik vragen?

Ik ben alleen, dus ik raakte een beetje in paniek bij het vooruitzicht van al deze obstakels. En verdere familie in de buurt is er ook niet. Natuurlijk heb ik wel vrienden en kennissen, maar ik zou niet weten wie ik kan vragen om me wekenlang elke dag te komen helpen. Dat is nogal iets.

Budget voor thuiszorg

In het ziekenhuis kaartte ik aan te twijfelen over de operatie, omdat ik niet wist hoe ik het thuis allemaal moest regelen tijdens mijn herstel. De arts zei dat ik eens contact op moest nemen met mijn zorgverzekeraar over zorg aan huis. Daar had ik nog nooit aan gedacht. In mijn beleving regelt je verzekeraar alleen je ziektekosten, maar toen ik belde, bleek dat ze veel meer doen. De Zorgcoach heeft mij geholpen om de juiste thuiszorginstelling te vinden.

Iemand die de weg weet

De eerste periode na het ziekenhuis, kwam er een thuishulp om me te wassen en me te helpen met aan- en uitkleden. Deze dingen regelde ik ook met behulp van de Zorgcoach van Zilveren Kruis; zij wist de weg in het thuiszorg-landschap. Ik had geen idee en dan is het erg fijn als iemand je een beetje bij de hand neemt. Dat zorgt ervoor dat je een stuk geruster in zo’n hele ingreep staat.”

Klik hier als u meer wil weten over thuiszorg na een behandeling in het ziekenhuis

Gerelateerde artikelen

Vrouw schrijft met telefoon tussen schouder en oor

Welk ziekenhuis past het best bij welke behandeling?

Hoe weet je wat de beste plek is voor jouw behandeling, wanneer de huisarts je doorstuurt naar het ziekenhuis?

Lachende man met arm om kleindochter

6 dingen die je zorgverzekeraar óók doet

We zijn gewend dat onze zorgverzekeraar onze zorgkosten betaalt. Maar wist je dat je zorgverzekeraar veel meer voor je kan betekenen?

Oude man lacht

Jaap wordt thuis behandeld aan zijn hart

Dankzij een hartkastje hoeft Jaap niet op en neer naar het ziekenhuis, en houden zijn artsen een oogje in het zeil.