Zo hou je dat ontspannen zomergevoel het hele jaar vast

De zomer lijkt altijd een stuk sneller voorbij te vliegen dan de andere jaargetijden. Met deze tips hou je dat ontspannen zomergevoel vast, ook als de dagen weer korter worden.
Lachende vrouw met appel in haar hand

In de zomermaanden lijkt het leven een stuk makkelijker: je bruist van de energie, je agenda staat vol fijne plannen, je bent meer buiten en ‘s ochtends opstaan gaat een stuk makkelijker. Maar wanneer de herfstmaanden beginnen, de dagen korter worden en de zon verdwijnt, verdwijnt daarmee ook vaak dat ontspannen gevoel van de zomer. Zonde!

Biologische klok

Een van de redenen dat we ons in de herfst en winter vaak een stuk minder vitaal en energiek voelen dan in de lente- en zomermaanden, is onze biologische klok die ontregeld raakt. Gelukkig zijn er een aantal slimme trucs om je lichaam in het juiste ritme te houden.

Dagelijkse dosis vitamine D

In de zomer zijn de dagen langer en lichter, waardoor je makkelijker aan je dagelijkse dosis vitamine D komt. Daardoor voel je je gedurende de dag vrolijker en energieker. Om dat vast te houden is het belangrijk ook in het najaar te zorgen dat je genoeg daglicht meekrijgt. Pak bijvoorbeeld vaker de fiets, maak een ochtendwandeling, of trek een trui aan en ga een kwartiertje in de tuin zitten. Echt, een beetje daglicht doet wonderen!

Eet vers en gezond

Met warm weer heb je vaker behoefte aan lichte maaltijden. Je kiest automatisch vaker voor maaltijden met weinig koolhydraten, zoals salades. Als het kouder wordt, heb je andersom de neiging sneller voor ongezonde opties en comfort food te kiezen. Hierdoor heb je eerder last van after dinner dips en slaap je bovendien slechter. Probeer daarom eens het zomerse ritme van lichte maaltijden met veel verse groentes vast te houden.

Frisse lucht doet wonderen

De zomer is bij uitstek het seizoen waarin we veel buiten zijn. Buiten eten, rommelen in de tuin, terrasjes, fietsen naar ons werk… heerlijk. Maar eigenlijk kan dit ook prima in de herfst- en wintermaanden. Buiten sporten is bijvoorbeeld juist heerlijk wanneer het wat koeler is, maar een frisse neus voor of na werk scheelt ook al een hoop. Elke dag naar buiten, zelfs als het niet meer zo warm is, doet wonderen voor je humeur en je energieniveau.

Slaap niet té veel

Hoe korter de dagen worden, hoe meer melatonine je lichaam aanmaakt. Hierdoor kun je je gedurende de dag suffer voelen. Toch is het beter niet toe te geven aan die behoefte om meer te slapen. Daarvan raakt je biologische klok verder van slag, en voel je je juist sneller moe. Probeer daarom dezelfde slaaptijden aan als in de zomer aan te houden. En ben je toch moe? Lees dan tip 3 nog ‘ns!