5 ultieme ontspanvakanties (+ zo houd je dat fijne gevoel daarna vast)

We plannen onze vakantiedagen vaak helemaal vol met activiteiten. Een stedentrip, een festival, backpacken, noem maar op... Die dingen zijn leuk, maar brengen je niet écht tot rust. Waar je dan moet zijn? Wij verklappen het je! Oh en we geven je ook meteen het geheim van het verlengde vakantiegevoel mee.

Vakantie is het perfecte moment om je even terug te trekken uit de drukte van het dagelijks leven, en helemaal tot jezelf te komen. Weinig prikkels, geen stress. En dat is belangrijk, want om gezond en gelukkig te blijven, moeten we genoeg ontspannen. Of het nou gaat om een langere vakantie, of een mini-break van een weekend: op deze plekken kom je volledig tot rust.

Ontspanvakanties top 5

1. Yogaweekend

Meld je aan voor een yogaweekend. Kies daarbij een mooie plek, bijvoorbeeld in het bos of aan zee. Zo kom je zowel geestelijk als lichamelijk helemaal tot rust. Meestal is weinig of geen yoga-ervaring geen probleem, maar van tevoren even navragen is natuurlijk altijd handig.

2. Slapen in een tiny house

Even een paar dagen ontspullen en ontprikkelen? Ga slapen in een tiny house. Deze woningen van maximaal 50 vierkante meter zijn gebouwd met het doel eenvoudiger te leven, met minder impact op het milieu. Op de Veluwe zijn een aantal prachtige tiny houses te vinden, midden in de natuur. Sommige zelfs met (buiten)jacuzzi. Stel je voor: boekje erbij, natuurgeluiden om je heen, heerlijk…

3. In een klooster

Veel kloosters in Nederland bieden retraites aan. Soms zelfs in volledige stilte. Vaak heb je tijd om te wandelen, te lezen, te mediteren of de inwoners van het klooster te helpen bij hun dagelijkse bezigheden.

4. Slapen in een havenhuisje

Een paar dagen aan het water brengt je hoofd helemaal tot rust. Ga bijvoorbeeld slapen in een havenhuisje aan de Vinkeveense Plassen. Maak een fietstocht, verken met een elektrisch fluisterbootje de omgeving of neem plaats op de vlonder en staar gewoon een uur naar de horizon.

5. Wandelen in de natuur

Wandelen in de natuur is goed voor lichaam en geest. Je bent lekker actief bezig, en je hoofd komt tot rust. Wandel bijvoorbeeld eens een stuk van het Pieterpad, wat helemaal van het Noorden naar het Zuiden van Nederland loopt. Boek onderweg een mooi hotel, eventueel met wellness of sauna. Daar kom je heerlijk van bij.

Opstarten na je vakantie

TIP!

Terugkomen op je werk na een vakantie kan hectisch zijn. Schep eerst overzicht, zet je mobiel op stil en ruim je werkplek op. Zo begin je weer ontspannen aan je werk. Meer tips?

Download de infographic (pdf)

Terug naar het gewone leven

Na zo’n ontspannen break, wil je dat vakantiegevoel natuurlijk zo lang mogelijk vasthouden. Ook als je weer aan het werk moet. Hét geheim? Rustig opstarten. Zorg dat je na je vakantie niet direct overvraagd wordt. Houd er dus, al vóór je ertussen uitgaat, rekening mee dat je daarna tijd nodig hebt om werk in te halen. Plan dat alvast in je agenda, of stel je out of office één dagje langer in, zodat je de eerste dag in alle rust kunt bijwerken.

Altijd ontspannen

Maak ook in de weken na je vakantie naast je werk tijd voor genoeg ontspanmomenten. Ga niet meteen in de avonduurtjes en het weekend alle was, administratie en andere zaken wegwerken. Geef jezelf ruimte om weer rustig in het ritme te komen. Maak een avondwandeling, ga lekker sporten of in bad met een boek. Doe dingen waar jij blij en rustig van wordt. Zo zorg je dat het vakantiegevoel blijft, ook thuis.

Vrouw met bril glimlacht
Artikel
3 minuten lezen

Aïsha plant tijd voor zichzelf in haar agenda

Aïsha kan door de drukte van haar werk en gezin vergeten op adem te komen. Daarom neemt ze bewust tijd voor zichzelf.
Kat ligt op schoot
Artikel
3 minuten lezen

Waarom niksen niet helpt tegen vermoeidheid

Hoe komt het toch dat we sommige dagen doodmoe van het werk komen? Terwijl we vooral (achter de computer) hebben gezeten?
Man staart uit raam naar buiten
Artikel
3 minuten lezen

Overprikkeld! Zo herken je dat

Iedereen kan het gevoel krijgen dat het allemaal teveel wordt. En wie dan niet oplet heeft een risico op oververmoeidheid (of burn-out). Op tijd maatregelen nemen is belangrijk.