Voorbij de smalltalk: zo leg je écht contact!

Soms heb je iemand lang niet gezien, of wil je graag een keer goed bijpraten met iemand waarmee je een band hebt. Maar hoe doe je dat? Met de juiste aanpak kom je tot écht contact. En dat maakt gelukkiger en dus gezonder.

Dochter die moeder aan het helpen is.

Er zijn de feestjes waarbij je van de een naar de ander loopt en met iedereen oppervlakkig staat te kletsen, en er zijn de feestjes waarbij je een heel mooi gesprek met één iemand hebt. Wat ons het fijnste gevoel geeft? Juist ja, dat laatste! “Als we een diepgaand gesprek met iemand voeren, lukt het ons om de wereld om ons heen beter te duiden en betekenis te geven aan de chaos waarin we leven”, stelt professor Mattias Mehl in The New York Times. Mehl deed onderzoek naar het verschil tussen smalltalk en diepere conversaties. “Tijdens een echt gesprek ga je een band aan met je gesprekspartner en we weten dat die connectie een van de fundamenten van geluk is.”

Een ‘diepgaand’ gesprek voeren is niet altijd even makkelijk. We grijpen toch vaak naar het weer, de nieuwe auto of naar de kinderen die vakantie hebben. Lekker veilig. En saai. Maar hoe ga je nu die diepte in? Wij geven een paar handvaten:

Begin niet meteen over jezelf; verdiep je echt in de ander

Vraag eens verder dan alleen “hoe gaat het?”. Bijvoorbeeld met de vraag: “Op welk moment was je het meest trots afgelopen week?” Dan heb je meteen een onderwerp om de diepte mee in te gaan.

Vertel concrete dingen en vraag er ook naar

Het is makkelijk om in algemeenheden te blijven hangen als je met iemand praat. “Ja, werk gaat goed. Thuis ook. Ik mag niet klagen.” Het zegt allemaal niet zoveel. Vertel of vraag de ander iets specifieks. “Waar verwonder je je de laatste tijd over? Wat ergert je?” Daarmee geef je jezelf en je gesprekspartner de kans om het echt ergens over te hebben.

Deel iets over jezelf (kwetsbaarheden zijn niet verboden!)

Vertel iets persoonlijks dat op dit moment in je leven speelt, misschien wel iets waarmee je worstelt. Het is een gegeven dat mensen die zien dat een ander iets durft te delen zichzelf ook sneller prijsgeven. Let er wel op dat je niet meteen te ver gaat en je hele ziel en zaligheid op tafel legt. Hoewel… dat moet je een beetje aanvoelen: bij sommige mensen kan dat prima.

Betrek iemand bij je leven; vraag om advies

Het voelt een beetje gek om iemand die je een tijdje niet hebt gezien een actueel probleem voor te leggen. Maar het is júist verfrissend om zoiets op tafel te gooien. Het zorgt ervoor dat je niet in een saai gesprek terecht komt. Bovendien kun je op deze manier de band met iemand snel aanhalen. Hij of zij helpt jou met een wezenlijk probleem.