3 eenvoudige manieren om meer groente te eten

Genoeg groente binnenkrijgen op een dag kan best een uitdaging zijn. Vooral als je je wilt houden aan de richtlijn van 350 tot 400 gram per dag. Toch is die richtlijn er niet voor niks. De dagelijkse portie groen (of rood, geel of paars) helpt ons namelijk gezond en fit te houden. Vind je het soms lastig om aan die hoeveelheid te komen? Met deze handige tips zet je eenvoudig een voedzame maaltijd op tafel. Die nog lekker is ook! Zelfs als je niet van groente houdt.

Moeder en zoon kijken naar gerecht in de oven

Alle kleuren van de regenboog

Iedere groente heeft zijn eigen kleur en smaak. Maar ook zijn eigen voedingsstoffen. Zo bevatten aubergines veel vezels. En staat broccoli bekend om zijn hoge concentratie ijzer en vitamine C. Door te variëren in verschillende soorten groenten krijg je dus niet alleen een hele berg voedingsstoffen binnen, maar is het ook iedere keer weer een feestje op je bord met al die kleuren.

Waarom groenten zo belangrijk zijn

De richtlijn is om iedere dag zo'n 30 tot 40 gram vezels te eten. Groenten bevatten veel vezels. En zijn dus een slimme manier om aan die richtlijn te voldoen. Waarom vezels zo belangrijk zijn? Ze houden de darmen fit. En gezonde darmen zorgen voor een betere weerstand. Tip: Drink wel altijd voldoende water om de vezels goed hun werk te laten doen. Peulvruchten, andijvie, witlof, broccoli en zoete aardappel bevatten veel voedingsvezels. Groenten hebben nog een groot voordeel. Ze bevatten veel antioxidanten. Die zorgen ervoor dat de cellen in ons lichaam gezond blijven. Deze antioxidanten zijn nodig om bacteriën onschadelijk te maken. Vitamines C en E, selenium en bètacaroteen zijn van die antioxidanten. Boerenkool, spinazie, spruitjes, broccoli, bieten, aubergine en rode uien bevatten veel antioxidanten.

Eenvoudig meer groente eten

Koolhydraten krijgen de meeste mensen genoeg binnen. Vaak zelfs te veel. Veel groenten eten, in plaats van koolhydraten kan ook het ontstaan van Diabetes type 2 en hart- en vaatziektes voorkomen. En het zorgt ook nog eens voor een energieker gevoel. Lastig om aan 350 gram per dag te komen? Tip. Probeer bij iedere maaltijd groenten toe te voegen. Een paar voorbeelden voor een gezonde maaltijd mét groenten en minder koolhydraten:

  1. Ontbijt met een groentesmoothie: Mix een flink hand verse spinazie met 1 banaan, 1 pluk alfalfa, 1/3 avocado, 1 scheut (plantaardige) melk en 1 scheut water in een blender.
  2. Groentesoep voor lunch: Restjes groente over? Eigenlijk kun je van alle groente heel eenvoudig soep maken. Denk eens verder dan tomatensoep en ga voor een wortelsoepje of een lekkere courgettesoep. Lekker als vervanger voor een boterham tijdens de lunch of in het weekend als voedzame hoofdmaaltijd.
  3. Dineer met bloemkoolrijst: Bel je dol op een witte rijst? Wist je dat je de rijst eenvoudig kunt vervangen door groente? Maal de roosjes van een bloemkool fijn in een blender of met een staafmixer. Vervolgens wokken of kort koken en je hebt de perfecte vervanger voor koolhydraten uit witte rijst.

Gerelateerde artikelen

Barbara hanteert de andersom-opschepmethode in de keuken.

Waarom Barbara de andersom-opschepmethode hanteert

Elke dag 350 gram groente eten, hoe dan?! Barbara lukte het al jaren niet. Totdat ze de andersom-opschepmethode toepaste.

Een man thuis aan een koolhydraatarm dieet.

Waarom een koolhydraatarm dieet niet altijd slim is

Briljant? Koolhydraten laten staan en de kilo’s vliegen eraf. Alle koolhydraten schrappen uit ons eetpatroon dan maar?

Man smeert beleg op brood

Zo kom je de dag gezond door

Denise kon traktaties vaak niet weerstaan. Maar nu ze weet waarom suiker zo verslavend is, heeft ze de smaak te pakken.