Vragen over het coronavirus en uw zorgverzekering

Heeft u vragen over uw zorgverzekering en het coronavirus? Wij geven u graag antwoord op uw vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.
De zorgkosten voor het behandelen van het coronavirus worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor de meeste zorgkosten, zoals ziekenhuiszorg en laboratoriumonderzoek, geldt wel het eigen risico.

U kunt fysiotherapie op afstand vergoed krijgen. Bijvoorbeeld via een online platform. En tijdelijk ook telefonisch vanaf 1 maart 2020. Zo kunt u toch gebruik maken van de zorg die u nodig heeft. Dit geldt ook voor oefentherapie, ergotherapie of logopedie. Wel gelden een aantal aanvullende voorwaarden:

  • De vergoeding geldt alleen voor noodzakelijke zorg en voor zorg die geschikt is voor behandeling op afstand.
  • De behandeling is een vervanging van een fysieke behandeling.
  • De behandeling heeft hetzelfde effect als wanneer u bij de praktijk langsgaat.
  • De behandeling wordt gegeven via 1 van de volgende platforms: Clickdoc, E-zorg, KPN zorgmessenger, Physitrack, Vtell/Vcare, Weseedo, Zaurus.

Nee. Mondkapjes of desinfecterende gel worden niet vergoed vanuit de basisverzekering of de aanvullende verzekering. Ook niet nu vanaf 1 juni 2020 mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht worden. Verschillende grote bedrijven waaronder bol.com, HEMA en grote drogisterijen, hebben aangegeven ze voor betaalbare prijzen te (gaan) verkopen. Daarnaast zal de overheid binnenkort via een instructie laten zien hoe men zelf een duurzaam en goedkoop mondkapje kan maken. Deze kan dan gewassen worden en hergebruikt.  

Nee. Preventieve testen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering of de aanvullende verzekering. Testen op het coronavirus heeft alleen zin bij gezondheidsklachten die passen bij het coronavirus.
U kunt in ieder ziekenhuis terecht. Verzekerden met een budgetpolis hebben alleen een beperkte keuze in ziekenhuizen als het gaat om planbare zorg. Het gaat bij opname en behandeling van het virus niet om planbare zorg.

U hoeft de test niet zelf te betalen

Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus. U kunt zich bij de GGD melden voor een coronatest als u klachten heeft die passen bij het coronavirus. U hoeft de test niet zelf te betalen. De overheid betaalt deze test. Lees op de website van de Rijksoverheid meer informatie over het testen

Vrij verkoopbare tests krijgt u niet vergoed

Het RIVM doet onderzoek naar testen die vrij te koop zijn en bedoeld zijn voor thuisgebruik. Tot nu toe is de kwaliteit van deze tests onvoldoende om zelf te gebruiken en zijn de uitslagen niet betrouwbaar.