Onderzoek: Meerderheid mantelzorgers verpleeghuis wil meer fysiek contact bij tweede coronagolf

52% van de mantelzorgers van bewoners in het verpleeghuis wil een verdere versoepeling van de bezoekregeling van verpleeghuizen. Mantelzorgers zijn zich bewust van de gezondheidsrisico’s van (meer) fysiek contact bij een tweede golf maar ze willen meer maatwerk in de bezoekregeling. Bijvoorbeeld wanneer hun naaste achteruit gaat of bij bijzondere gebeurtenissen. Dit blijkt uit onderzoek van Zilveren Kruis en MWM2.

Mantelzorgers die voor een versoepeling zijn, geven aan dat wanneer er een nieuwe lockdown komt, kwaliteit van leven voorop moet staan. Iets minder dan de helft wil de bezoekregeling van nu houden. Ook al maken zij zich zorgen om de eenzaamheid en fysieke gezondheid van hun naasten.  

Bezoekmogelijkheden heel belangrijk bij besluit voor opname in verpleeghuis

Vanaf 1 juli gaan de deuren van verpleeghuizen weer open. Maar onzekerheid over maatregelen bij een nieuwe (lokale) uitbraak bestaat nog steeds. Zilveren Kruis hoort van zorgaanbieders en klanten dat die onzekerheid ervoor zorgt dat men liever nog even thuis blijft wonen. Georgette Fijneman, directievoorzitter Zilveren Kruis: ‘Transparantie over de maatregelen bij een volgende golf is gewenst.’

Lees meer over het onderzoek