Hulp

In Nederland is het leven voor bijna iedereen net even anders op dit moment. Op straat, in een winkel en thuis gaat alles anders dan normaal. Dan kan het voorkomen dat er een situatie ontstaat waarbij u hulp nodig heeft. 

U kunt directe, spoedeisende hulp nodig hebben voor uzelf of iemand anders. Maar het kan ook zijn dat u of uw naaste niemand heeft om bijvoorbeeld even boodschappen te doen. Hieronder vindt u een lijst van belangrijke plekken waar u contact op kunt nemen voor verschillende situaties.

Spoedeisende hulp

In geval van spoedeisende hulp belt u met 112. Bijvoorbeeld als u of iemand anders dringend medische hulp nodig heeft. Bij brand. Of als u getuige bent van een misdrijf. Bijvoorbeeld mishandeling of inbraak.

Wanneer u 112 belt, geef dan door:

  • wat er aan de hand is;
  • waar er hulp nodig is;
  • welke hulpdienst er nodig lijkt te zijn: politie, brandweer of ambulance.

De medewerker van de centrale meldkamer verbindt u onmiddellijk door met de juiste hulpdienst in uw regio.

Geen spoed, wel hulp

Als er iets gebeurt waar geen spoed bij is, maar u wel hulp van de politie nodig heeft bel dan met het landelijke politienummer: 0900 ­8844

Zelfmoordpreventie

Bel of chat 0900 0113 als u aan zelfmoord denkt. U kun daar met deskundige vrijwilligers over praten via de telefoon of chat. Anoniem en vertrouwelijk. Ook als u vermoedt dat een naaste met zelfmoordgedachten rondloopt, kunt u bellen met 0900 0113. Op www.113.nl staat veel informatie, testen en trainingen.

Veilig thuis

Voor advies en ondersteuning voor het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling belt u gratis met 0800 2000. Voor uzelf of als u zorgen heeft over een ander. Dat kan volledig anoniem. Kijk op veiligthuis voor meer informatie.

Kindertelefoon

Ben je jonger dan 18 en maak je je ergens zorgen over dan kun je bellen of chatten met 0800 0432. Je hoeft je naam niet te zeggen. Je kunt ook kijken op www.kindertelefoon.nl.

Hulp in de buurt

Op www.wehelpen.nl kunt u een hulpvraag stellen. Dat mag van alles zijn: hulp bij het doen van de boodschappen, de hond uitlaten of andere klusjes. Wilt u iemand helpen? Dat kunt u dat op deze website laten weten. Of u kunt direct reageren op hulpvragen van anderen. In beide gevallen geldt dat u een account moet aanmaken.