De huisarts beantwoordt coronavragen

Bij ieder kuchje, denkt u misschien: ben ik besmet met corona? Bij twijfel belt u natuurlijk uw huisarts. Maar misschien heeft u geen klachten, maar wel een paar vragen. Wij verzamelden de afgelopen dagen een groot aantal vragen en stelden deze aan de huisarts.

Ik raad u aan informatie te zoeken via www.thuisarts.nl of www.rivm.nl. Informatie via Google (of een andere zoekmachine) is niet altijd betrouwbaar.

 

Als het spoed is, kunt u altijd naar de huisarts komen. Behalve als u hoest, verkouden bent of koorts heeft. We staan, net als altijd, klaar voor onze patiënten die ziek zijn en hulp nodig hebben. Maar bel wel eerst met uw huisarts voordat u langskomt. Huisartsen draaien nu avond-, nacht-, en weekenddiensten, ook buiten onze eigen praktijk. We werken dan bijvoorbeeld een extra dienst bij een centrale covidpost. Dit doen we om de drukte beter te spreiden.
Als u zorg nodig heeft die kan wachten, stel het dan uit. Zo maken we de kans op verspreiding van het virus zo klein mogelijk. Ook als u normale verkoudheidsklachten heeft, hoeft u geen contact op te nemen. Heeft u koorts of verslechtert uw situatie (kortademig en uitgeput): neem dan contact op met uw eigen huisarts.

 

Nee, dat kan niet. Huisartsen testen niet op corona. Dit gebeurt alleen in ziekenhuizen en dan alleen bij ernstig zieke patiënten. Op deze manier kan goed het medisch beleid worden bepaald

 

Als u milde klachten heeft en u test positief, dan is er geen ander advies dan wat het RIVM aan iedereen aanraadt. Daardoor weten we niet precies hoeveel mensen in Nederland besmet zijn.

 

Ik luister goed naar de patiënt: welke symptomen en klachten hebben ze? Wat is hun medische voorgeschiedenis. En we gebruiken een stappenplan voor corona om tot een goede beoordeling te komen.

 

Artsen kijken naar de conditie van de patiënt. En bepalen aan de hand van de conditie of intensieve hulp nodig is. Je belandt pas op de IC als je instabiel bent. De kans is dan groot dat je beademd gaat worden.

 

Veel reguliere zorg gaat niet door of wordt nu telefonisch gedaan. Stem altijd af met je behandelend arts.

 

Er wordt hard gewerkt om deze tests mogelijk te maken. Zodra hier meer over bekend is, volgt een update via het RIVM.

 

Dat is altijd aan de ouder(s). Medisch gezien mag het, maar op minimaal 1,5 meter afstand op baby, moeder en andere gezinsleden, maar ik adviseer het niet te doen.

 

Het is op dit moment nog rustig, maar de drukte gaat komen. Huisartsen zijn in Nederland goed georganiseerd. Kijk maar eens hoe snel de covidposten opgezet worden. We houden op die manier ook veel zorg weg bij ziekenhuizen. In Italië is dat helaas niet het geval, waardoor de druk op ziekenhuizen nog groter is.

 

Mijn gezin (vrouw en 2 dochters) is het wel gewend, omdat ik al 20 jaar huisarts ben, het hoort erbij. Mijn vrouw werkt ook in een vitale sector. Ik denk dat het lastiger is als je kinderen in jongere leeftijd hebt en beiden niet thuis bent, omdat je een vitaal beroep hebt.

 

Gezond blijven en kunnen blijven werken. En het is belangrijk dat we als zorgverleners genoeg assistentie blijven houden.

De vragen legden wij voor aan één huisarts. De antwoorden zijn op persoonlijke titel. Hij kiest ervoor om zijn naam er niet bij te noemen. De gegevens van de huisarts zijn bij ons bekend en de huisarts is akkoord met publicatie van de vragen en antwoorden.
Op het moment van publicatie heeft de huisarts het nog redelijk rustig (omgeving Delft).