Deze zomer op vakantie? 5 tips voor een goede voorbereiding

Vakantie vieren voelt dit jaar net even anders. We bereiden ons voor vertrek extra goed voor. Dat merken we ook aan de vragen die binnenkomen: ‘Ben ik goed verzekerd in een land met een oranje reisadvies?’, ‘Hoe zit het als ik onverhoopt ziek word op reis?’ en ‘Waar moet ik nu extra op letten voor ik op vakantie ga?’ We stelden ze aan Nicole Bootsma, Manager medisch team bij Zilveren Kruis alarmcentrale door Eurocross.

Meisje op het strand

Check het reisadvies voor en tijdens de reis

Wijzigt het reisadvies tijdens de reis naar oranje? Dan is het advies naar huis te gaan. Blijven kan gevolgen hebben voor de geldigheid van een reisverzekering en uitreismogelijkheden (als de grenzen bijvoorbeeld sluiten). Goed om te weten: het Ministerie van Buitenlandse Zaken repatrieert geen toeristen meer. Ook wordt dringend geadviseerd om bij terugkomst 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Controleer uw reis- en zorgverzekering

Het wordt helaas vaak vergeten, maar het is zo belangrijk: controleer hoe en of u voldoende verzekerd bent. Neem verzekeringen en bijbehorende voorwaarden nu extra goed onder de loep en neem bij vragen contact op met de verzekeraar(s).

Voor vertrek een reisverzekering afsluiten?

Als klant bij Zilveren Kruis krijgt u 5% korting op een reisverzekering van Centraal Beheer.

Gebruikt u medicijnen? Neem een medicijnenpaspoort en extra medicatie mee

Neem voor 2 a 3 dagen extra aan medicatie mee op vakantie. En vraag een medicijnenpaspoort aan. Dat kan bij uw eigen apotheek. Deze komt van pas als u in het buitenland medische problemen krijgt. Bewaar medicijnen en het medicijnenpaspoort in uw handbagage. Zo heeft u het altijd bij de hand.

Zoek uit welke lokale regels gelden op uw bestemming

De maatregelen en regels verschillen per land, en kunnen zelfs per regio anders zijn. Ook hier is een goede voorbereiding dus geen overbodige luxe. Weet welke coronamaatregelen gelden in het vakantieland én de landen waar u doorheen reist. Wat zijn de regels met betrekking tot afstand houden? Waar zijn mondkapjes verplicht? Is de horeca open? Hoe zit het met de zwembaden, meren en stranden? Wordt er aan de grens gecheckt op symptomen?

Medische hulp lokaal en via de alarmcentrale

Ziek worden op vakantie is al geen pretje. Daar komen nog onbekende zorgsystemen, taalproblemen en lokale coronaregels bij. Wordt u onverhoopt toch ziek op reis? Neem bij lichte klachten contact op met een lokale arts. De receptie van de camping of het hotel kan u een telefoonnummer geven.

Zijn uw klachten ernstig en wordt u opgenomen?

Neem dan altijd contact op met de Zilveren Kruis alarmcentrale door Eurocross. Zij helpen met uitleggen van lokale regels. Bijvoorbeeld over het testbeleid en de quarantainemaatregelen die gelden in het vakantieland.

Andere vraag?

Bekijk in onze FAQ of uw vraag ertussen staat.