De basisverzekering wordt uitgebreid

Er verdwijnen geen vergoedingen uit de basisverzekering.

Vanaf januari 2018 wordt het aantal vergoedingen in de basisverzekering uitgebreid. Check altijd uw polisvoorwaarden voor de volledige vergoeding.

​​Veel mensen hebben last van artrose. Dat noemen we ook wel gewrichtsslijtage. Vanaf 2018 komt er een vergoeding van de eerste 12 behandelingen oefentherapie in de basisverzekering. De vergoeding is voor mensen met artrose in de knieën of de heupen. De therapie moet onder toezicht van een oefentherapeut of fysiotherapeut plaatsvinden.

Reiskosten voor uw behandeling krijgt u in sommige gevallen vergoed. Bijvoorbeeld voor oncologische behandeling radio- of chemotherapie. In 2018 wordt dit uitgebreid met immuuntherapie.​

Door het jaar heen zijn verschillende nieuwe medicijnen aan de basisverzekering toegevoegd.

Bent u minderjarig en ontvangt u verzorging die samenhangt met geneeskundige zorg? Bijvoorbeeld hulp bij wassen en medicijnen innemen? Dan heeft u vanaf 2018 recht op een vergoeding uit de basisverzekering. Zorg voor minderjarigen in en om het huis blijft onder de Jeugdwet vallen. Bijvoorbeeld helpen bij eten of aankleden.​​​

Eigen bijdrage of maximale vergoeding

Voor sommige hulpmiddelen, behandelingen of andere zorg uit de basisverzekering betaalt u een eigen bijdrage. Of u krijgt een maximale vergoeding. De eigen bijdrage of maximale vergoeding verandert in 2018 bij een aantal vergoedingen. Dit zijn bijvoorbeeld gebitsprothesen, lenzen en brillenglazen, orthopedische schoenen, kraamzorg en ziekenvervoer. Voor onderstaande zorg verandert de eigen bijdrage.

  • Is de gebruiksduur van de lenzen of brillenglazen langer dan 1 jaar? Dan stijgt de eigen bijdrage van € 56 naar € 57,50 per lens of glas.
  • Is de gebruiksduur van de lenzen of brillenglazen korter dan 1 kalenderjaar? En gaat het om 1 oog? Dan stijgt de eigen bijdrage van € 56 naar € 57,50 voor 1 glas of lens. Voor 2 ogen stijgt de eigen bijdrage van € 112 naar € 115.

Deze vergoeding is voor medische lenzen of brillenglazen in zeer ernstige gevallen.

  • Voor verzekerden van jonger dan 16 jaar stijgt de eigen bijdrage van € 67,50 naar € 69 per paar schoenen.
  • Voor verzekerden van 16 jaar en ouder stijgt de eigen bijdrage van € 135 naar € 138 per paar schoenen.

Bevalt u in 2018 in het ziekenhuis zonder medische indicatie? Dan stijgt de vergoeding voor het gebruik van de verloskamer van € 242 naar € 245. Is de verloskamer duurder? Dan betaalt u de extra kosten zelf. De wettelijke eigen bijdrage blijft gelijk: u betaalt zelf € 34.

​​

De eigen bijdrage van zittend ziekenvervoer stijgt van € 100 naar € 101.