‘Er is zelfs aangepaste lingerie! Ik wist niet dat er zo veel mogelijk was’

- Judith van Otterdijk

Hulp als je die het hardst nodig hebt

Als je net gehoord hebt dat je borstkanker hebt, gaat er veel door je heen. Je leven verandert, niets is meer zeker. Het laatste waar je je dan mee bezig wilt houden is geregel van zorg of kosten. Maar je wilt wel de beste zorg. Judith van Otterdijk kan erover meepraten.

‘Vorig jaar mei werd bij mij borstkanker geconstateerd met uitzaaiing naar de lymfeklieren. Het was heel heftig om dat te horen’, vertelt Judith. ‘De tumor was best groot, en er werd meteen gesproken over chemo en borstamputatie. De arts zei dat ik misschien niet meer beter zou worden. Dat ik veel behandelingen moest ondergaan. Ik raakte een beetje in paniek. Zelfstandig ondernemer, net een huis gekocht… Ik zag mijn hele leven instorten en dacht: ik wil naar een gespecialiseerd ziekenhuis. En ik wil een second opinion.’
 

Pruiken & lingerie

Judith dacht dat ze geen ziekenhuiskeuze had, en dus niet naar een gespecialiseerd ziekenhuis kon. Maar Zorgcoach Carla wees Judith op haar opties. ‘Carla was er direct voor me. Ze zei: ik ga je helpen. Ik ga alles voor je uitzoeken. Dat persoonlijke contact gaf mij meteen veel vertrouwen en vanwege mijn situatie is het fijn dat ze een vrouw is’, vertelt Judith.
 
Carla gaf aan dat Judith via een nieuwe doorverwijzing toch naar het ziekenhuis van haar keuze kon. Judith: ‘Ik moest meteen aan de chemo en wist dat mijn haar snel zou uitvallen. Dus ik moest ook binnen een week op zoek naar een pruik. Weer een heleboel vragen: waar koop ik een pruik, wat krijg ik vergoed? Ik wist er niks van. En je hebt op dat moment helemaal geen zin om dat soort dingen uit te gaan zoeken achter je computer. Carla heeft het allemaal netjes voor mij op papier gezet. Ook het vervoer van en naar de chemotherapie kon ik vergoed krijgen. En zelfs aangepaste lingerie! Ik wist niet dat er zoveel mogelijk was’.
 

Net een vriendin

Judith vertelt dat ze zich door het contact met Carla geen nummertje voelde: ‘Carla wist precies wanneer ik mijn chemo’s had en leefde met mij mee. Ik vond dat zo fijn! Ze was als een vriendin voor me en stuurde zelfs een bloemetje. Ze heeft echt passie voor haar werk. Dat vertrouwde gevoel heb ik nog nooit bij een verzekeraar gehad’.
 

Een onverwacht cadeautje

‘Ondanks mijn vervelende periodes ben ik altijd positief gebleven. En nu wel weer happy. Ik kan zelfs zeggen dat het een cadeautje is dat mij dit is overkomen’. Judith legt uit wat ze bedoelt: ‘Ik was altijd in control en bezig met werken en geld verdienen. Vaak in het buitenland. Ik dacht dat ik heel gelukkig was. Maar pas toen ik thuis zat en afhankelijk werd van de hulp van familie en vrienden, zag ik hoeveel vrienden ik eigenlijk heb en hoe mooi dat is. Ik ging genieten van de kleine dingen: de zon die schijnt, de bos bloemen op tafel. ‘Er zijn’ en niks te hoeven. Niet altijd bezig zijn met ‘meer, meer, meer’. Ik ben teruggezet naar de basis van het leven, en heb mijn lesje geleerd: ik ga niet meer fulltime werken. Ik werd als slanke, jonge, blonde vrouw in de IT-sector altijd verkozen boven de mannen. Nu valt dat weg en moet ik het doen met ‘wie ik ben’. De chemo’s zijn klaar. Ik krijg nog één spuit met Immunotherapie, dan ben ik officieel uitbehandeld. Het voelt voor mij als een nieuw begin.’

De beste zorg voor u