Bereken de kosten van uw onderzoek

Bijna iedereen heeft wel eens bloed laten prikken of een echo gehad. Maar u weet vooraf niet wat dit precies kost. Met de prijszoeker ziet u snel de bedragen voor MRI, röntgen, echo of CT-scan, wat u (eventueel) zelf moet bijdragen, de prijsverschillen én waar u allemaal terechtkunt.

De kosten voor bloedonderzoek, MRI, röntgen, echo en CT-scan vallen meestal onder uw eigen risico

Heeft u uw eigen risico nog niet opgemaakt? Dan moet u de kosten voor bloedonderzoek, MRI, röntgen, echo en CT-scan zelf betalen. Totdat het bedrag van uw eigen risico is bereikt. Zonder vrijwillig eigen risico is dat € 385. Het is daarom verstandig om de prijzen tussen zorgverleners te vergelijken. Met de prijszoeker van Zilveren Kruis berekent u zelf welke kosten u kunt verwachten. En kunt u achteraf beter controleren of uw rekening juist is.


De prijszoeker

Bekijk de prijszoeker voor de kosten van bloedonderzoek, MRI, röntgen, echo en CT-scan.

Naar de prijszoeker

Waarom betaalt u eigen risico?

De overheid heeft bepaald dat iedere volwassene € 385 eigen risico betaalt voor zorg uit de basisverzekering. Dat heet het verplicht eigen risico. Dit betekent dat u de eerste € 385 van uw zorgkosten zelf betaalt. Zo blijft de premie lager en worden mensen bewuster van de kosten van de zorg.

Lees meer over het eigen risico

Arlette
Arlette (37 jaar)

Arlette liet dit jaar haar bloed prikken en onderzoeken. Dit deed zij in een ziekenhuis bij haar in de buurt. Het bloedprikken kostte ongeveer € 50. Dit bedrag viel binnen haar eigen risico, daarom betaalde ze het zelf. Als Arlette een volgende keer bloed laat prikken, wil ze graag vooraf de prijzen vergelijken. Bij een ander ziekenhuis kan Arlette misschien hetzelfde onderzoek laten doen voor een lagere prijs.

Wat zeggen de prijzen over kwaliteit?

Om te weten wat een behandeling kost, kunt u de prijszoeker gebruiken. Maar de prijszoeker geeft alleen inzicht in de prijzen. Het zegt niets over de kwaliteit van de zorgverleners en de zorg die zij leveren. Wij staan u ook graag met raad en daad bij in het kiezen van de beste zorg. Dat kan voor iedereen verschillend zijn.

Zoekt u een ziekenhuis, zorgverlener of instelling waar u de beste behandeling krijgt? Of weet u niet waar u terechtkunt voor de beste zorg? Misschien heeft u wel een voorkeur, maar weet u niet of dit ziekenhuis voor u geschikt is. Onze Zorgcoaches zoeken het graag voor u uit. Zo kiest u echt voor de zorg die het beste bij u past.

Veelgestelde vragen

Het publiceren van de prijzen zien we als een belangrijke stap op weg naar nog meer transparantie. Zo helpt het u om meer inzicht te krijgen in wat bepaalde zorg kost en wat u zelf betaalt. Het gaat tenslotte ook om uw portemonnee.

Wij onderhandelen elk jaar met de zorgverleners (ziekenhuizen, laboratoria en zelfstandige behandelcentra) over de zorg die we inkopen. Dit gaat over de prijs én de kwaliteit. De uitkomst van deze onderhandeling geeft soms verschil in prijs. Zo zijn zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) over het algemeen goedkoper dan algemene ziekenhuizen, omdat ze zich hebben gespecialiseerd in een beperkt aantal behandelingen.

Het kan voorkomen dat u meer betaalt dan de prijs die u in de prijszoeker ziet. Zo kunnen er extra kosten bijkomen voor aanvullend bloedonderzoek. Bijvoorbeeld als er afwijkende bloedwaardes zijn. Het laboratorium beslist zelf of aanvullend onderzoek nodig is. Ze bespreken dit niet vooraf met u. Controleer ook altijd uw rekening. Het kan wel eens gebeuren dat er kosten worden berekend voor onderzoeken die niet hebben plaatsgevonden.

Niet alle locaties staan in de lijst. Hiervoor zijn verschillende redenen. Bijvoorbeeld omdat niet op alle locaties de onderzoeken worden uitgevoerd. Of niet binnen uw postcodegebied. Het kan ook voorkomen dat we geen afspraken hebben gemaakt met uw zorgverlener.

Ja, dat kan. De huisarts verwijst u door voor een bloedonderzoek, MRI, röntgen, echo of CT-scan. Hiervoor krijgt u een formulier of print mee. Hierop staat meestal een locatie aangegeven. Daar hoeft u niet naar toe. Kijk in de prijszoeker waar u in de buurt terechtkunt voor uw onderzoek en tegen welke tarieven en prijzen.

Wij staan u graag bij met raad en daad. Wilt u liever persoonlijk contact? Ga naar zk.nl/contact en lees hoe u ons bereikt.

Disclaimer

De informatie in de prijszoeker is met zorg samengesteld. Klopt er iets niet, of is de informatie niet meer actueel? Dan zijn Zilveren Kruis, de genoemde ziekenhuizen en ZBC's hiervoor niet aansprakelijk. Ook niet voor de eventuele gevolgen hiervan. Wilt u het wel aan ons doorgeven? Dan passen wij het aan.

De tarieven in de prijszoeker komen tot stand door onderhandeling met zorgverleners. Verschillen in prijsstelling kunnen verklaard worden door bijvoorbeeld het prijsbeleid van de instelling en verschillen in geleverde zorg. De prijszoeker wordt regelmatig voorzien van een update.

Alle gepubliceerde tarieven zijn voor het behandeljaar 2017. Nieuw overeengekomen tarieven met zorgverleners, ziekenhuizen, laboratoria en ZBC’s kunnen voor 2018 nog veranderen.

Zilveren Kruis behoudt zich het recht voor om de inhoud van deze behandeltarieven te wijzigen.

De informatie op deze website is bedoeld als algemene informatie en voor algemeen gebruik.