Depressie

Alle informatie en diensten over depressie bij de hand

Een depressie heeft grote invloed op het leven van veel mensen én hun omgeving. Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders krijgen er in hun leven mee te maken. Als je een depressie hebt gehad, is het risico op een terugval 50%. Het kan zelfs een chronische aandoening worden. Zilveren Kruis wil dat klanten met een depressie de beste behandeling krijgen. En dat de kans op nog een depressie kleiner wordt.

 
 

Zorgverleners

Wij selecteerden 5 uitmuntende behandelaars

Hier kwamen wij toe in nauwe samenwerking met Depressie Vereniging. Deze 5 behandelaars bieden de beste behandelresultaten voor depressiezorg. Hierbij is extra goed gelet op het voorkomen van een nieuwe depressie. De 5 behandelaars zijn HSK, Lentis, Max Ernst GGZ, Mentaal Beter en de Parnassia Groep. Klik op een zorgverlener om een vestiging te zoeken bij u in de buurt.

U kunt natuurlijk ook ergens anders terecht

U kunt terecht bij alle andere zorgverleners met wie wij afspraken hebben voor depressiezorg. U vindt ze in de zorgzoeker. Wilt u een afspraak? Vraag altijd uw huisarts om een verwijzing.

 

Vergoedingen

Belangrijke vergoedingen voor u op een rij

Huisarts en praktijkondersteuner GGZ

Soms is behandeling door de huisarts en/of praktijkondersteuner GGZ voldoende. Uw vergoeding komt uit de basisverzekering. U betaalt ook geen eigen risico.

Bekijk vergoeding huisarts en praktijkondersteuner GGZ

Basis GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen met een niet-complexe psychische stoornis. Dat betekent dat u lichte tot matige klachten heeft. Na de praktijkondersteuner GGZ is dit eerstelijns psychologische zorg.

Bekijk vergoeding basis GGZ

Gespecialiseerde GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen met een complexe psychische stoornis.

Bekijk vergoeding gespecialiseerde GGZ

Mindfulness

Beter leren omgaan met stress, uw zelfkennis verhogen en een evenwichtiger gemoedstoestand. Een training mindfulness helpt u op weg Met het Extra Fit pakket krijgt u een vergoeding. U kunt alleen terecht bij een trainer die lid is van beroepsvereniging VMBN. Bij andere zorgverleners krijgt u geen vergoeding voor mindfulness.


Extra vergoedingen

Alternatieve geneeswijzen

Een alternatieve therapie gericht op verbetering van de gemoedstoestand verlicht mogelijk depressieve klachten.

Bekijk vergoeding alternatieve geneeswijzen

Counseling

Counseling is persoonlijke psychosociale begeleiding voor een korte periode.

Bekijk vergoeding counseling

Rouwverwerking

U kunt hulp krijgen bij het verwerken van rouw.

Bekijk vergoeding rouwverwerking
Vind en bekijk alle vergoedingen
 

Kwaliteit van zorg

"Namens de Depressie Vereniging nam ik als ervaringsdeskundige deel aan het team depressiezorg van Zilveren Kruis. Hierdoor heb ik de stem van de patiënt een belangrijke rol kunnen geven. Ik heb echt vanuit de patiënt gekeken naar het aanbod. Soms leverde dat goede discussies op. Ik heb mijn rol als gelijkwaardig ervaren binnen het team. En ik merkte dat Zilveren Kruis de stem van de patiënt oprecht belangrijk vond.

Depressie is een veelvoorkomende ziekte. Gelukkig is er goede behandeling mogelijk. Maar het komt nog vaak voor dat de zorg niet goed toegankelijk is. Bijvoorbeeld door lange wachttijden. Dit kan en moet beter. Ook de kwaliteit van de behandeling is niet bij iedere instelling even goed. In de gesprekken met de instellingen was ook duidelijk een verschil in aandacht hiervoor. Dat gold ook voor de manier waarop ze hiermee omgingen. Dit kan net het verschil maken tot een betere kwaliteit van een behandeling."

- Nathalie Kelderman (directeur Depressie Vereniging)

 

Meer informatie

Hulporganisaties

Hieronder vindt u links naar verschillende hulporganisaties. En websites met meer informatie over depressie:

Praten helpt!

  • De Depressielijn - contact met een lotgenoot. Bel 0900 612 09 09
  • Sensoor - 24 uur per dag een luisterend oor. Bel 0900 07 67
  • Suïcidaal? - zelfmoordpreventielijn 113online, 24 uur per dag. Bel 0900 01 13
  • Hulpverleners van Korrelatie. Bel 0900 14 50

Aan deze 0900-nummers kunnen extra kosten verbonden zijn.

Blog down