Nierfalen

Informatie en diensten over nierfalen

Ongeveer 50.000 mensen in Nederland hebben ernstig nierfalen. Als transplantatie geen optie is, is dialyse een alternatief. Dialyse is een zware behandeling met grote gevolgen voor uw sociale leven. Nu dialyseert slechts 3% van de patiënten thuis. Terwijl thuisdialyse (hemodialyse) nu voor meer mensen mogelijk is. Samen met uw dokter bespreekt u alle mogelijkheden en u kiest de behandeling die bij uw situatie past.

 
 

Zorgverleners

Vind een goede zorgverlener bij u in de buurt

Iedereen heeft andere behoeften als het om zorg gaat. We helpen u graag bij het vinden van de beste behandeling. In de zorgzoeker vindt u alle zorgverleners waarmee wij afspraken hebben. U kunt zoeken op kwaliteit en patiëntervaringen.

 
 
 
 

Vergoedingen

Belangrijke vergoedingen voor u op een rij

 

Medisch specialistische zorg

Medisch specialistische zorg krijgt u van medisch specialisten in ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra. Dialyse in een ziekenhuis of dialysecentrum valt onder medisch specialistische zorg. U betaalt hiervoor het eigen risico.

Bekijk de vergoeding voor medisch specialistische zorg
 

Thuisdialyse is hemodialyse

Dialyse is het zuiveren van uw bloed als uw nieren niet goed werken. De meeste nierpatiënten gaan voor dialyse naar het ziekenhuis of een dialysecentrum. Met hemodialyse kunt u dit ook thuis doen. Dit is niet voor iedereen geschikt. Vraag uw arts om meer informatie.

Bekijk de vergoeding voor thuisdialyse Lees meer over de soorten dialyse
Vind en bekijk alle vergoedingen
 

Thuisdialyse

Meer bewegingsvrijheid met thuishemodialyse

Niet iedereen weet dat thuis dialyseren ook mogelijk is. Veel patiënten die thuis dialyseren, ervaren meer bewegingsvrijheid. U bepaalt namelijk zelf wanneer u dialyseert, voor hoe lang en hoe vaak. Overdag, 's avonds of 's nachts. Janneke Bresser is nierpatiënt en vertelt over haar ervaringen met thuishemodialyse.

Thuishemodialyse is niet voor iedereen geschikt. Samen met uw dokter bespreekt u de verschillende behandelingsmogelijkheden. Als thuishemodialyse een geschikte behandeling is voor u, bepaalt u zelf of u dat wilt.

Bekijk Jannekes verhaal
 

Nierwijzer

Online hulp bij de keuze van uw behandeling

Als u hoort dat u nierfalen heeft, zit u vast met allerlei vragen. Natuurlijk bespreekt u met uw arts de verschillende behandelmogelijkheden. Hoe weet u nu welke behandelvorm voor u de beste is? En welke gevolgen heeft die behandeling op uw dagelijks leven? De Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) ontwikkelde met steun van Zilveren Kruis een online keuzehulp.

Er zitten filmfragmenten van ruim 40 nierpatiënten in. Zij vertellen openhartig over hun ervaringen. En over de voor- en nadelen van behandelingen. Welke gevolgen de ziekte op hun leven heeft en hoe ze zich erbij voelen. Ook handig om het volgende gesprek met uw arts voor te bereiden.

Naar de Nierwijzer