Bevolkingsonderzoek darmkanker

Alle informatie en diensten over het bevolkingsonderzoek bij de hand

In januari 2014 ging het landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker van start. Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar krijgen elke twee jaar een uitnodiging om ontlasting in te leveren. Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker worden voorkomen. Of in een vroegtijdig stadium worden ontdekt en behandeld. Hierdoor is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar.

Het RIVM coördineert het bevolkingsonderzoek. Het RIVM heeft vijf screeningsorganisaties uitgezocht die het onderzoek uitvoeren. Meer informatie vindt u op de website van het RIVM.

 

Het onderzoek

Bij het bevolkingsonderzoek wordt gekeken of er bloed in uw ontlasting zit. Bloed in uw ontlasting is niet altijd goed zichtbaar. Daarom laat de screeningsorganisatie in uw regio een klein beetje van uw ontlasting in een laboratorium onderzoeken. Heeft u het buisje met ontlasting teruggestuurd? Dan ontvangt u binnen twee weken de uitslag via de post.

In onderstaand filmpje ziet u meer informatie over het bevolkingsonderzoek. Uitgebreide informatie vindt u op de website van het RIVM.

 

Uitslag

De uitslag is goed

Is de uitslag goed? Dan is verder onderzoek niet nodig. U hoeft dan ook niets te doen. U krijgt over twee jaar opnieuw een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Bent u op dat moment ouder dan 75 jaar? Dan krijgt u geen nieuwe uitnodiging.

De uitslag is niet goed

Maakt u zich niet direct ongerust. De test toont geen kanker aan. Wel kan bloed in de ontlasting te maken hebben met darmkanker of poliepen. Poliepen kunnen een voorstadium van darmkanker zijn. Het bloed kan ook afkomstig zijn van aambeien of andere aandoeningen. Of er sprake is van darmkanker of poliepen, is verder onderzoek nodig. Wordt u verder onderzocht dan krijgt u van de screeningsorganisatie in uw regio een uitnodiging voor een intakegesprek.

 

Zorgverleners

Vergelijk en vind een zorgverlener die past bij uw wensen

Mocht de uitslag van het bevolkingsonderzoek niet goed zijn, dan ontvangt u van de screeningsorganisatie een uitnodiging voor een intakegesprek in het ziekenhuis voor een kijkonderzoek (coloscopie). Controleer of dit ziekenhuis waar u de afspraak heeft, ook een contract heeft met Zilveren Kruis. Alleen in dat geval vergoeden wij het vervolgonderzoek volledig. Het wettelijk eigen risico wordt verrekend.

Vind een zorgverlener
 

Meer informatie

Checklist coloscopie

Krijgt u een dikke darmonderzoek? En weet u nog niet wat dit onderzoek inhoudt? Wij hebben een checklist samengesteld. U kunt zich goed voorbereiden met onze checklist.

Download PDF

Kwaliteitsinformatie coloscopie

Bekijk de uitslag van de kwaliteit van dikke darmonderzoeken van 7 ziekenhuizen.

Download PDF

Zorgcoach

Als u een vervolgonderzoek moet krijgen, maakt de screeningsorganisatie een afspraak voor u bij een ziekenhuis. Controleer of dit ziekenhuis een contract met ons heeft. Als dat niet het geval is, belt u de persoonlijke zorgcoach. De zorgcoach gaat samen met u op zoek naar een ander ziekenhuis waar wij wel een contract mee hebben.

Bel 071-751 00 98 voor advies

Hulporganisaties

Hieronder vindt u links naar verschillende hulporganisaties en websites met meer informatie over het bevolkingsonderzoek.

Discussies darmkanker