Thema: Mantelzorg

Zilveren Kruis test gezondheidsapps

Gezondheidsapps. Welke zijn goed, betrouwbaar en makkelijk in gebruik? Om een juiste keuze te maken, laat Zilveren Kruis relevante apps testen door verzekerden. Binnen (zorg)thema's die voor u interessant zijn. Thema 1: apps voor mantelzorgers.

En de winnaar is...

De app Alzheimer Assistent! Bijna de helft van alle testers blijft de app gebruiken. Bij de twee andere apps, Fello (voorheen Mantellink) en Miess Agenda, is dat ruim de helft minder. De testers zijn vooral tevreden over het gebruiksgemak, de duidelijkheid en de nuttige informatie. Kortom: een app om te downloaden.

1. Alzheimer Assistent

Omschrijving: Een assistent bij de dagelijkse zorg voor mensen met dementie. Biedt een overzicht van teksten en video's over herkenbare situaties voor mantelzorgers. Naast het uitwisselen van ervaringen en tips met andere mantelzorgers, is het ook mogelijk om een eigen verslag van de dag te delen. De app geeft ook aan waarom mensen met dementie op een bepaalde manier reageren. Een welkom stukje gezondheidszorg.
Waarom: Voorziet in steunbehoefte en praktische tips. Geeft ook extra informatie over aandoeningen en ziektebeelden.
Kosten: Gratis

2. Fello (voorheen Mantellink)

Omschrijving: Een soort Whatsapp-groep rond om iemand die zorg nodig heeft. Zorg wordt afgestemd met vrienden en familie. Je kunt berichten plaatsen en aangeven wie wanneer wat doet. Je bepaalt zelf wie je aan de groep toevoegt.
Waarom: Voorziet in steun van de mantelzorger, omdat de zorg wordt verdeeld over meerdere mensen. Ook blijven familieleden op de hoogte over de situatie van de patient.
Waarom: Voorziet in steun van de mantelzorger, omdat de zorg wordt verdeeld over meerdere mensen. Ook blijven familieleden op de hoogte over de situatie van de patient.
Kosten: Gratis

3. Miess agenda

Omschrijving: Stelt de agenda van de zorgvrager centraal. Meerdere mensen hebben toegang tot de agenda en kunnen aangeven wie wanneer wat doet. Zo regelt de app de zorg en aandacht voor de hulpbehoevende(n).
Waarom: Voorziet in een betere communicatie tussen mantelzorgers of familieleden van de patiënt. Ook ontlast het de mantelzorger, doordat anderen mee kunnen helpen in de zorg.
Kosten: Gratis


Wij keken naar de behoeften van mantelzorgers

  • Onder andere het krijgen van informatie en voorlichting over ziekte en het ziekteverloop
  • Behoefte aan steun van de directe omgeving
  • Praktische of administratieve hulp

Wie zijn de testers?

Testers zijn zelf mantelzorger en collectief verzekerd via Rabobank en ABN AMRO ZilverSchild. Ook leden van Mezzo testten de apps. Mezzo is de belangenvereniging voor mantelzorgers en zorgvrijwilligers. Uit 5 geteste apps is een top3 gekomen.

Hoe selecteerden we de mantelzorgapps?

We selecteerden 5 apps, die we lieten beoordelen door medisch experts. Zij beoordeelden de apps op inhoud en of de eventuele medische informatie juist is. Uit die apps kozen de testers een top 3.

Download nu de gratis app!

Voor Apple iPhone of iPad met iOS besturingssysteem: downloaden in de App Store.
Voor smartphones en tablets met Android besturingssysteem: downloaden in de Play Store.

Waarop beoordeelden de testers de apps? 

Wilt u meer lezen over mantelzorg?

Kijk op de speciale mantelzorgpagina van Zilveren Kruis en mezzo.nl.

Binnenkort de uitslag van de beste app op het gebied van: gezond eten en drinken.


Let op: wij maken u alleen maar attent op de apps. Wij hebben de apps niet zelf gebouwd. Daarom zijn we niet aansprakelijk voor het gebruik van de apps, of onze aanbeveling om de apps te gebruiken.