Vooraf gespreid betalen eigen risico

Vraag het nu aan voor uw eigen risico 2020

Is het eigen risico een groot bedrag voor u? En verwacht u het sowieso op te maken? Dan kan het fijn zijn om vooraf gespreid te betalen. Vraag dit uiterlijk 31 januari 2020 aan.

U betaalt dan in 10 termijnen het eigen risico vooraf. Meldt u meer betalende gezinsleden aan? Dan betaalt u ook voor hen ditzelfde bedrag per maand. Het eerste termijnbedrag betaalt u in februari. Ook als u nog geen zorgkosten heeft gemaakt, betaalt u de maandelijkse termijn.

 

Dit is het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage

Wilt u uw vooraf gespreid betalen stoppen?

Als u zich heeft aangemeld voor vooraf gespreid betalen, blijft dit ieder jaar doorlopen. Tot u aangeeft er mee te willen stoppen. Dit kan tot 1 februari van het nieuwe jaar. Log in met uw DigiD op Mijn Zilveren Kruis om dit gemakkelijk te stoppen. De aan- en afmelding gaat altijd in per 1 januari. ​​

​Veelgestelde vragen

Heeft u aan het einde van het jaar uw verplicht eigen risico niet volledig gebruikt?

  • U heeft uw premie en zorgkosten betaald. U ontvangt eind april in het volgende jaar het te veel betaalde bedrag automatisch terug.
  • U heeft premie of zorgkosten nog niet betaald. Wij verrekenen het te veel betaalde verplichte eigen risico hiermee.

Komen er na april nog rekeningen? Dan ontvangt u hiervan een declaratie-overzicht. Dit bedrag brengen we dan apart in rekening.​

Wij schrijven het bedrag af rond de 27ste van elke maand, tussen februari en november. De bedragen ziet u apart van de premie op uw rekeningoverzicht staan.
Dit doen we om vreemde afrondingsverschillen te voorkomen. Omdat verzekerden tot 1 februari kunnen overstappen beginnen wij pas 27 februari met incasseren.​​
We stoppen de gespreide betaling als wij een termijn niet kunnen afschrijven. We betalen de betaalde termijnen direct aan u terug. Minus de gemaakte zorgkosten die onder het eigen risico vallen. U krijgt een brief als wij de regeling stoppen. ​
Nee, u krijgt hiervan geen bericht. Wel kunt u uw actuele overzicht altijd inzien op Mijn Zilveren Kruis.​
​Log in op Mijn Zilveren Kruis. Klik rechts bij ‘Mijn financiële overzicht’ op de link ‘Bekijk financieel overzicht’. Halverwege de pagina klikt u op het tabblad ‘Verwerkte posten’. Hier ziet u de status van uw betalingen.
Mogelijk is het een rekening van afgelopen jaar. U betaalt deze losse rekening eerst zelf. Ook als u het eigen risico in termijnen betaalt. In dit geval betaalt u te veel eigen risico. Dit krijgt u pas terug in april van het volgende jaar.
 
Is het een hoge rekening? Kies dan voor een betalingsregeling om de rekening in gedeelten te betalen.

89% vond deze informatie nuttig (gebaseerd op 738 beoordelingen)