Je ziet gewoon steeds meer energie in het pand

Softwarebedrijf SAP werkt hard aan het gezond en fit houden van haar mensen. In Nederland zijn dat er ruim 680, die bijna allemaal afhankelijk zijn van de laptop. Het gevaar van veel zitten loert dan om de hoek. Die laptop haal je niet zomaar weg, het beleid eromheen kun je wel in beweging brengen.
Simone Langewouters
Met fitcoins als betaalmiddel creëren we een ecosysteem rondom bewegen

- Simone Langewouters, Health, Safety & Wellbeing Officer bij SAP

Lancering pilot

Wereldwijd kent SAP al decennialang programma’s die zich richten op welzijn. Diverse fitnessprogramma’s, een programma gericht op patiënten met kanker of juist de preventie daarvan (COPE), of EAP (Employee Assistent Program), een 24/7-hulplijn waar je terecht kunt met al je issues. Een programma specifiek gericht op minder zitten en meer bewegen is in 2015 gestart. “Voorheen was ik binnen SAP werkzaam op het gebied van facility management, waar ik ergonomisch advies gaf over de werkplek. Daar kwam ik de ongezonde effecten van lang zitten echt tegen. Veel fysieke klachten onder consultants en uitgebluste mensen aan het eind van de dag”, aldus Simone Langewouters, die sinds 1 november 2018 als Health, Safety & Wellbeing Officer werkt. “Ik ben toen naar de afdelingsmanager gestapt en kreeg budget voor een pilot: Run Your health.”  

Holistische aanpak

Het idee voor de pilot kwam in een stroomversnelling toen Langewouters in aanraking kwam met Its My Life, een organisatie die een gezondheidsecosysteem inricht voor medewerkers binnen uiteenlopende organisaties. “Toen ik zag dat zij werkten met biometrische feedback, wist ik direct; dit is precies wat ik zoek!” Het programma startte in 2015 in de vorm van een webapplicatie. Ondanks dat de applicatie nog wat ‘ouderwets’ was, kende het programma direct een vrij holistische aanpak. Simone: “Met onze technisch-theoretische doelgroep qua medewerkers wilden we het vanuit de wetenschap aanvliegen. We zijn gestart met awareness-sessies en workshops. Daarna kregen 100 consultants een wearable waarmee we niet alleen stappen telden, maar ook calorieverbranding en het slaappatroon konden uitlezen.” Het effect was direct zichtbaar. “Iedereen werd zich opeens bewust van het zitgedrag. Er begon echt al een omslag plaats te vinden.” Dat gaf legitimatie om naar het MT te stappen, wat uiteindelijk de deur verder heeft opengezet.

 

Simone Langewouters, Health, Safety & Wellbeing Officer

Doorontwikkeling beweegcultuur

In 2016 is het pilotprogramma doorontwikkeld en in de hele organisatie uitgerold. Met een modernere wearable, een mobile app en gepaard met workshops rondom voeding, slaap en mentale flexibiliteit. “Een healthy culture creëert healthy business, dat is de visie, en dat begrijpen we steeds meer met zijn allen.” Eind 2017 deed inmiddels 70% van de medewerkers mee. De tools en praktische handvatten hielpen bij het verhogen van de vitaliteitscultuur. Simone: “De app geeft elke week tips & tricks, dat heeft een groot zelfsturend effect.” De app kent ook een sterk gamification-element, wat flink helpt bij het nemen van eigen regie. “Teams challengen elkaar met wie de meeste stappen maakt. Die resultaten laten we dan weer zien op schermen in de koffiekeuken. Hoe meer stappen, hoe meer fitcoins je spaart. Dat is de virtuele currency waarmee je fruit en een gezonde lunch in de kantine koopt of een workshop stressvermindering betaalt. Je kunt zelfs andere bedrijven challengen met de app, zo ontstaat er een echt ecosysteem.”

Brede waardering

De beweegcultuur binnen SAP kreeg een flinke boost toen er in 2017 vanuit het EU-orgaan OSHA, dat zich bezighoudt met occupational health and safety, een award werd toegekend aan het lokale vitaliteitsprogramma ‘Run Your Health’. “Vandaag de dag haal ik nog steeds voordeel uit die waardering”, zegt Simone. Het zorgde voor bredere steun binnen de organisatie en een wereldwijde uitrol van het programma onder de naam ’Run Your Way’. Dat geeft weer extra aandacht en het gevoel mee te willen doen. En dat houdt niet op binnen de muren van het kantoor, lacht Simone. ”Er zijn nu zelfs medewerkers die hier wearables kopen voor thuis, om het gezin te challengen.” Mooie waardering voor de ingezette koers. Maar het maakt Simone extra trots als ze kijkt naar de employee feedback. “We zien dat SAP een ongekend hoge employability blijft hebben. Het verzuim is altijd al laag geweest, onder de 2%. Maar we zien vooral dat medewerkers het ontzettend waarderen dat we investeren in hun gezondheid, dat we dit als werkgever doen.” Toch weet Simone dat cultuurverandering een marathon is. “Er zijn geen quick wins, je moet blijven communiceren, blijven faciliteren.” Dat gebeurt ook door middel van ‘nudging’, het geven van subtiele duwtjes in de rug. “Cappuccino hebben we alleen op de benedenvloer. Er zijn bijna geen prullenbakken meer, dus iets weggooien betekent een stukje lopen. Als je je vinger naar het knopje van de lift beweegt, komt er een stickertje dat zegt ‘je kunt ook lopen’. En een kroket in de kantine is prima, maar het bordje ernaast vertelt je wel dat het verbranden 5.000 stappen kost.”
Rielle Nij Bijvank
Door vanuit het gezondheidsbudget samen te werken, kunnen we de handen ineenslaan

- Rielle Nij Bijvank, Senior Adviseur Gezond Ondernemen Zilveren Kruis

Tech & well-being

SAP gelooft dat gezonde en gelukkige medewerkers beter presteren, privé en op het werk. Alle interventies en programma’s passen dan ook binnen de visie ‘improving people’s lives’ en ‘make the world run better’. Qua software én qua gezondheid. Dat beleid zie je dan ook terug in diverse IoT-oplossingen, op het snijpunt van tech & well-being. Allereerst is er op het hoofdkantoor in Waldorff een campus met een Global Health Managementteam, waar Simone als ‘Global Health Ambassador’ onder valt. Daar werken medische professionals, artsen en psychologen samen om programma’s te ontwikkelen die vervolgens wereldwijd kunnen worden geadopteerd. Ook is er het ‘SAP Mobile Innovation Lab’, een mobiele zeecontainer die letterlijk bij klanten voorrijdt en binnen een week een werkend prototype bouwt. Applicaties op het snijpunt van tech, innovatie en health. Zo is er voor Alzheimer Nederland een applicatie ontwikkeld die helpt om herinneringen op te roepen bij naasten.
 
Maar hoeveel projecten en op welke schaal dan ook, Simone benadrukt dat je elke dag weer de cultuur dient te blijven bouwen én bewaken. “Het blijft zaak bewegen constant tussen de oren te krijgen. Uiteindelijk zie ik meer energie in het pand, daar begint het. Je kunt niemand dwingen, opleggen heeft geen zin. Het gaat om de intrinsieke motivatie. En we merken dat die steeds groter wordt. Wat dat betreft bewegen we absoluut de goede kant op. Maar er zijn nog mooie sprongen te maken!” Simone beaamt daarin het belang van strategische partners en noemt het sinds 2019 gestarte samenwerkingsverband met Zilveren Kruis. “Door vanuit het gezondheidsbudget samen te werken, kunnen we de handen ineenslaan en nog meer aandacht blijven besteden aan het onderwerp. Zilveren Kruis maakt in hun media-uitingen het belang van minder zitten heel duidelijk. Dit past dus heel erg binnen onze visie. Om een grote beweging in Nederland op gang te krijgen hebben we strategische partners nodig die hier ook in geloven. Zilveren Kruis laat dat zien.”

Succesfactoren voor meer bewegen

  • Dynamische indeling van het pand
  • Betuttelen werkt niet, intrinsieke motivatie verhogen
  • Gamification-aspect in health-app zorgt voor sterke zelfsturing
  • Steeds meer werken vanuit ‘improving people’s lives’
  • Bewegingscultuur creëren is een marathon en geen sprint

Zo gingen we met andere klanten aan de slag

Ahmed Nasser Allah

‘De succesfactor voor een gezonde organisatie is een open dialoog.’

- Ahmed Nasser Allah, coördinator Avans Arbo

Merel van Dorp

‘Stressklachten zijn vaak de optelsom van privéomstandigheden en stress op het werk.’

- Merel van Dorp, Health Case Specialist Employability Center FrieslandCampina

""

‘Heel grof zou je onze wetenschappers kunnen verdelen in alfa, bèta en gamma: ieder domein gaat anders met werkdruk om’

- Paul van Soest, Afdelingshoofd Arbo & Milieu bij VU Amsterdam

Bel ons

U kunt ons bereiken van ma t/m vrij
8.30 – 17.00.

Afdeling Verkoop 071 364 19 20

Stuur ons een e-mail

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Mail ons direct

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn