Eigen bijdrage

De meeste zorgkosten worden gelukkig helemaal vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft daarvoor niets extra’s te betalen. Maar voor een aantal zorgsoorten is dat niet zo. Dan is er een eigen bijdrage.

Wat is de eigen bijdrage?

De eigen bijdrage is het deel van de medische kosten uit de basisverzekering dat u zelf moet betalen. De hoogte van bijdrage wordt bepaald door de overheid en is voor iedereen hetzelfde. Voor de aanvullende verzekeringen bepalen wij de eigen bijdrage.

Wanneer betaalt u een eigen bijdrage?

Voor sommige soorten zorg die worden vergoed vanuit de basisverzekering moet u een wettelijke eigen bijdrage betalen. Bijvoorbeeld bij:

  • Hulpmiddelen (bijvoorbeeld orthopedische schoenen)
  • Geneesmiddelen (wanneer deze duurder zijn dan de gemiddelde prijs) 
  • Kraamzorg 
  • Zittend ziekenvervoer
  • Poliklinische bevalling zonder medische indicatie
  • Tandheelkundige zorg (bijvoorbeeld voor behandelingen die niet rechtstreeks in verband staan met de indicatie voor bijzondere tandheelkundige zorg)

Als er een eigen bijdrage is, vermelden wij dat altijd in ons vergoedingenoverzicht.

Eigen bijdrage samen met uw eigen risico

Een eigen bijdrage is niet hetzelfde als het eigen risico​. Het is daarom mogelijk dat u naast een eigen bijdrage ook eigen risico betaalt.

Een rekenvoorbeeld

Stel dat u in 2016 gebruik maakt van zittend ziekenvervoer. De rekening is € 250. In 2016 is de eigen bijdrage voor zittend ziekenvervoer € 98. In 2016 betaalt u maximaal € 385 eigen risico.

U betaalt de eigen bijdrage van € 98 zelf. Van de rekening van € 250 blijft een bedrag over van € 152. Heeft u nog geen eigen risico betaald? Dan betaalt u ook € 152 eigen risico. Van de € 385 eigen risico is nu nog € 233 over. Een volgende keer betaalt u maximaal € 233 eigen risico.​​​​

Komt u er niet uit?

Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.


Was deze informatie nuttig voor u?    Ja    Nee